Skip to the main content

Van digitale transformatie naar digitaal versnellen
in 3 stappen

Introductie

Over digitale transformatie horen we veel de afgelopen jaren, en dat is nog maar het begin. Het adopteren van een digital-first strategie en het omgooien van de cultuur is voor veel bedrijven, zeker de gevestigde orde, al een grote stap geweest. Maar laten we nog even wachten met elkaar op de schouders kloppen. Want de volgende sneltrein waar je op moet springen, is al weer in aantocht. Of beter gezegd, snelt je op dit moment in hoog tempo voorbij.

Dus spring jij aan boord en duik je in het onderwerp digitale acceleratie? Dit artikel vormt een eerste verkenning om de kaders scherp te krijgen. Wat is het verschil met digitale transformatie, welke toegevoegde waarde heeft digitaal versnellen en welke aanpak helpt je op weg?

Download ook gelijk ons gratis canvas: Digitale acceleratie – Priority Canvas.

Soort
Downloads, Insights
Categorieën
Knowledge
Auteur
Aida
Publicatiedatum
15 februari 2022
Leestijd
8 minuten

Digitaal versnellen, waarom nu?

Om de concurrentie voor te blijven, is het key om je organisatie wendbaar te maken én te houden. Tijdens de initiële transformatie naar digital-first, onderzocht je hoe en met welke resources je de organisatie in staat stelt snel te reageren op veranderingen. Dat is de basis, maar nu moet er ook daadwerkelijk gereageerd worden.

63% Van de CEO’s zegt dat hun processen en uitvoering te langzaam zijn. (Bron: KPMG)

Je kunt je voorstellen dat je als digitaal wendbare organisatie klaar bent om toekomstige klappen of ommezwaaien binnen de markt op te vangen, maar dan kies je voor een 1-0 achterstand. Met de digitale transformatie ben je ook een cultuurverandering aangegaan. Eentje waarbij al je medewerkers gericht zijn op innovatie en openstaan voor verandering. Die innovatie en verandering moeten nu dus ook daadwerkelijk opgezocht worden om de concurrentie voor te blijven.

Wat is digitale acceleratie?

Digitale transformatie is een marathon, geen sprint. De adoptie van digitale technologieën en nieuwe manieren van werken duren in dit soort transformatietrajecten vaak maanden (en soms zelfs jaren). Dat is nu anders, om je heen zijn je concurrenten aan het versnellen. Nu duren dit soort trajecten slechts weken en dat is mogelijk door digitale acceleratie.

64% Van de organisaties die vooruitgang rapporteren hebben slimme technologieën geadopteerd. Deze groep haalt twee keer zo vaak 50% of meer van hun inkomsten uit digitale omzetmodellen dan organisaties die deze technologieën nog niet hebben uitgerold. (Bron: Workday)

Digitale versnelling is een bedrijfsstrategie die zich richt op de adoptie van de nieuwste technologieën en actief onderzoek naar ontwikkelingen die nieuwe mogelijkheden creëren. De focus in deze strategie ligt op kleine veranderingen met grote impact om zo constant te profiteren van innovatie. Met digitale acceleratie verschuift de focus van het digitaliseren van een proces, naar het toepassen van de nieuwste technologieën. Denk aan het automatiseren van bedrijfsprocessen, datavisualisatie, machine learning en artificial intelligence.

Welke toegevoegde waarde heeft digitaal versnellen?

Bij digitale acceleratie gaat het om kleinere stappen terwijl digitale transformatie vaak draait om omvangrijke projecten waar een flinke investering voor nodig is. Het digitaal versnellen is eerder een sprint dan een marathon. Kleine veranderingen worden binnen maximaal een kwartaal uitgerold en leveren dus ook snel resultaat op. Daarnaast werken alle kleine stappen en de voordelen die ze met zich meebrengen, weer nieuwe innovatieprojecten in de hand. Zo blijf je als organisatie in beweging en ben je de concurrentie een stap voor.

Toegevoegde waarde van digitale acceleratie:

 • Kortere time-to-market
 • Hogere klanttevredenheid en NPS
 • Extra informatie en data die je kunt omzetten in klantwaarde
 • Optimalisatie van de User Experience
 • Procesoptimalisatie en kostenverlaging
 • Nieuwe businessmodellen
 • Snellere groei
Aanpak

Hoe start je met digitaal versnellen?

Digitale versnelling gaat dus eigenlijk over losse, korte innovatieprojecten. Voor iedere innovatie gebruiken wij ons Think – Build – Scale proces. Volg de onderstaande stappen en ga direct van start, want digitale acceleratie gaat vooral om actie ondernemen. Je zult merken dat je vanzelf in een flow komt en dat het zoeken naar, en het realiseren van innovatieprojecten een vast onderdeel op de agenda wordt.

Download het gratis canvas: Digitale acceleratie – Priority Canvas

Strategische Sessie Van Jael Bij Dotlab
Strategische Sessie Van Jael Bij Dotlab
Think

Inventarisatie en waardebepaling

Begin met een inventarisatie

 • Download het gratis canvas: Digitale acceleratie – Priority Canvas
 • Onderzoek welke technologiëen interessant zijn voor jouw business en welke processen je kunt automatiseren of optimaliseren.
 • Maak aan de hand van de uitkomsten een “post-it wall” in het vak inventarisatie.

Scheid het kaf van het koren

 • Bepaal per post-it hoeveel tijd het kost om de verandering te implementeren en hoeveel tijd/kosten je kunt besparen zodra de verandering succesvol is gerealiseerd.
 • Plaats elke post-it op de matrix onder de inventarisatie.
 • Kun je een verandering nog niet goed inschatten? Laat die post-its dan in het inventarisatie vak staan voor de volgende ronde.

Wat levert de meeste "bang for your buck"?

Het overzicht in de matrix geeft je aan welk project de meeste toegevoegde waarde oplevert en de minste inspanning kost om te implementeren. Daar ga je nu mee aan de slag.

build

Projectplan en uitvoering

Maak een beknopt projectplan

 • Bepaal wanneer het voor de organisatie het handigst is om de verandering te testen en toe te passen.
 • Stel een harde deadline in.
 • Bepaal welke resources er nodig zijn en maak die vrij.
 • Stel een accountable persoon aan en geef die toegang tot alle resources. Schakel eventueel een externe partner in die de accountable persoon ondersteunt.

Scrummen met een agile team

Zorg voor een agile team en overweeg te werken volgens de scrum methodiek. Deze projecten hebben een strakke planning en duidelijke afspraken nodig om ook in een korte tijd opgeleverd te worden. De scrum methodiek biedt de handvatten die hiervoor nodig zijn.

Streef naar af, niet naar perfect!

Digitale versnelling heeft momentum nodig. Deze strategie richt zich op constante verbetering, niet op perfectie. Een verandering of oplossing levert pas resultaat op als die ‘live’ gaat, dus laat iets niet op de plank liggen, omdat je nog niet 100% tevreden bent.

Scale

Evalueren en optimaliseren


Evalueren

Zodra de verandering gerealiseerd is, doe je een stap achteruit en analyseer je het hele proces van begin tot eind.

 • Meet de resultaten
 • Identificeer knelpunten
 • Identificeer de successen
 • Documenteer eventuele learnings voor de volgende projecten


Optimaliseren

Optimaliseer vervolgens de oplossing of verbeter de overgangsprocedure. Het kan bijvoorbeeld zijn dat personeel meer informatie nodig heeft om de verandering succesvol te integreren binnen het werkproces. Herhaal de Scale-fase totdat je tevreden bent.

Incasseren en accelereren

Gefeliciteerd, de eerste stap is gezet en nu kun je gaan profiteren van deze verandering. Maar leun niet te lang achterover en ga zo snel mogelijk weer door naar stap 1. Zo blijft het balletje rollen en blijft de organisatie in beweging. Dat is waar digitale acceleratie om draait: kleine, maar frequente veranderingen die de organisatie wendbaar houden en in staat stellen om te groeien.

Download het gratis canvas

TIP: Print het canvas op posterformaat, haal een pak post-its en stel een innovatieteam samen waarmee je de eerste stap naar digitale versnelling kunt zetten. Plan vervolgens een sessie en vul samen het canvas. Voor een efficiënte sessie is het verstandig de informatie voor de Think-fase vooraf te verzamelen.

Nieuwsbrief The Monthly Brew