Skip to the main content

Processen optimaliseren
met een portaal.

Kunnen jouw processen strakker, sneller, kosten-efficiënter? Laat techniek dan weer voor je werken met een portal oplossing.

Onze slimme integraties en koppelingen verbinden je complete IT-landschap en bundelen alle informatie- en communicatiestromen. Zo leg je de basis voor procesoptimalisatie. Procesoptimalisatie begint bij een slim portaal.

Patrick

Senior Product Owner
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?
Contact
Patrick1

Wat is procesoptimalisatie?

Processen optimaliseren is het vergroten van de efficiëntie van een organisatie door bestaande processen te veranderen en te verbeteren. Denk daarbij aan processen voor urenregistratie, administratie en voorraadbeheer, maar bijvoorbeeld ook aan online samenwerken of project management.

Hoe efficiënter jouw processen zijn ingericht, hoe beter de service en het bedrijfsresultaat.

Portaal als ideale basis

Een portaal is een centrale digitale omgeving. Binnen die omgeving vinden al jouw gebruikers de informatie en tools die ze nodig hebben. Die centrale omgeving vormt de basis voor procesoptimalisatie.

Met een portaal:

 • elimineer je handmatige en dubbele invoer
 • digitaliseer en automatiseer je werkprocessen
 • bundel je informatie- en communicatiestromen
 • versoepel je de werkervaring met handige functionaliteiten
 • bedien je verschillende gebruikersrollen vanuit één omgeving
Portal als ideale basis voor procesoptimalisatie
Portal als ideale basis voor procesoptimalisatie

Snelle en eenvoudig verwerking van 115k complexe orders via dynamische flows.

Wat levert het optimaliseren van processen op?

Via procesoptimalisatie streef je constant naar het beste resultaat. Het houdt je scherp op activiteiten die weinig bijdragen aan het bedrijf of de output. Door die verspillingen te elimineren of te reduceren, bereik je de ultieme workflow. Daarmee leg je de focus op activiteiten die van toegevoegde waarde zijn voor de klant. Kortom, je verhoogt de klantwaarde.

Bovendien verhoog je ook de medewerkerstevredenheid. Wachten, onnodige handelingen en omwegen leveren frustraties op. Door processen te optimaliseren, werk je samen met je team aan een workflow die makkelijker, sneller en efficiënter is. Zo maak je het leven van je collega’s een stuk leuker.

Ten slotte houden constante optimalisaties de organisatie wendbaar en het stelt je in staat snel te reageren op nieuwe ontwikkelingen.

Processen optimaliseren met een digital partner
Processen optimaliseren met een digital partner

Hoe optimaliseer je een proces?

Analyseren

Start met een inventarisatie van de processen binnen en rondom de organisatie: ketenprocessen, (high-level) bedrijfsprocessen en werkprocessen. Dat overzicht vormt je huidige situatie en helpt je na te denken over de prioriteit van elk proces. Identificeer de kernprocessen, ondersteunende en besturende processen. Neem vervolgens de individuele processen onder de loep. Voegt het waarde toe voor de klant, voor het bedrijf of is het een verspilling?

Optimaliseren

Stel vast waarom je gaat optimaliseren, formuleer doelen. Koppel KPI’s aan die doelen en definieer normen, zodat je het ook kunt aantonen wanneer de verandering een succes is. Zorg daarna voor een structurele aanpak waarbij je in korte cycli werkt aan kleine veranderingen met verschillende verbetermethoden. Elimineer verspillingen, automatiseer processen, digitaliseer workflows en koppel systemen.

Evalueren

Tijdens het optimaliseren verzamel je constant data. Je trackt de KPI’s en bekijkt aan het eind van elke cycli telkens of de gestelde normen gehaald worden. Met de data die je verzamelt, kun je weer nieuwe mogelijkheden voor verbetering ontdekken. Zo werk je samen met je team constant aan het beste resultaat en de meest soepele manier om dat resultaat te bereiken.

Meer lezen over procesoptimalisatie?

Bekijk de Dotlab insights over verbetermethoden en het elimineren van de 8 verspillingen met Lean. Of download de gratis whitepaper: Procesoptimalisatie van begin tot eind.

Het geheim voor een optimaal proces

Zorg voor een single source of truth, één centrale omgeving die alle applicaties en systemen koppelt of integreert en zo alle data met elkaar verbindt. Met de implementatie van een centraal platform ondervang je direct de eerste stappen van procesoptimalisatie en kun je van daaruit gericht door optimaliseren.

Portaal Met Integraties En Koppelingen
Portaal Met Integraties En Koppelingen

Dotlab de portal specialist

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met het bouwen van een portaal. Je kunt bestaande modules en functionaliteiten combineren met custom features en zo jouw ideale proces optuigen.

Denk aan een signing module waarbij je belangrijke documenten via een beveiligde omgeving digitaal kunt laten ondertekenen. Of een workflow module die het werkproces inzichtelijk maakt voor je klanten én direct vertaalt naar een offerte. Eigenlijk is alles mogelijk dankzij onze expertise: koppelingen en integraties.

Alles op één plek
Het grote voordeel van een portal is dat het één centrale omgeving is voor al jouw gebruikers. Via koppelingen en webservices kun je namelijk iedere database of ieder systeem aan jouw portal koppelen. Met behulp van single sign-on hoef je maar één keer in te loggen en worden alle applicaties en data direct toegankelijk.

Met een portaal bundel je informatiestromen en kan alle data op één centrale plek geraadpleegd, gemuteerd of verrijkt worden. Inzichtelijk en efficiënt!

Toekomstbestedig
Bij Dotlab bouwen we op bewezen open-source enterprise architectuur. Je bent dus niet gebonden aan een leverancier en jouw portal is eindeloos schaalbaar. Dat stelt snelgroeiende organisaties in staat zich te blijven ontwikkelen.

Rapid lean development
Met onze ijzersterke basis kun je direct van start met een werkende omgeving. Vervolgens blijf je continue door optimaliseren en jouw digitale oplossing verbeteren via data-driven analyses. Ons multidisciplinaire team van UX’ers, business analisten en developers kijkt samen met jou telkens weer naar mogelijkheden om de huidige situatie te verbeteren.

Modulair platform
In onze 20 jaar hebben we al veel oplossingen ontwikkeld. Die hebben we verzameld in onze stack: een opslag van de meest succesvolle plug-ins, functionaliteiten en andere digitale producten.

Je kunt dus eenvoudig en snel gestandaardiseerde en beproefde modules toevoegen aan jouw portaal. Vraagt jouw proces om een op maat gemaakte functionaliteit? Geen probleem. Samen realiseren we jouw ideale proces.

Modulair Platform
Modulair Platform
processen optimaliseren met een portaal
processen optimaliseren met een portaal

Optimaliseer elk proces:

 • b2b (herhaal)bestellingen plaatsen en inzien bij je vaste leveranciers
 • merchandise bestellen vanuit jouw vestiging direct bij het hoofdkantoor
 • documenten klaarzetten die verschillende collega’s moeten goedkeuren
 • sollicitanten beoordelen, aannemen en onboarden
 • declaraties indienen, goedkeuren, aanpassen en verwerken
 • werkprocessen digitaliseren en vertalen naar een offerte

Welke typen portals ontwikkelen wij?

 • B2B e-commerce portal
 • Klantenportaal
 • Self-service portal
 • Inkoopportaal
 • SAP of Exact gekoppeld portaal
 • PIM portaal
 • Zorg- of patiëntenportaal
 • Bekijk alle portalen
WordPress logo
Vulsa logo
Dw Swagger Copy 3
Dw Testlink Copy 3
Sonarqube code quality logo
Amazon Webservices S3 logo
Dw Redis Copy 3
RabbitMQ open-source message-broker-software logo
NodeJS javascript logo
Dw Nest Copy 3
Logstash logo
Kubernetes logo
Kibana logo
Keycloak logo
Jenkins open source automatiseringsserver logo
Dw Helm Copy 3
Elastic stack logo
Docker logo
Angular front-end framework logo
Acunetix Web Application Security Scanner logo
MinIO High Performance Object Storage logo
B Yoast
B Wpml
B Woo Commerce
B Workday
B Unit4
B Talentsoft
B Tableau
B Smartrecruiter
B Sap
B Salesforce
B Mariadb
B Infor
B Micros
B Marketo
B Mysql
B Oauth2
B Oracle Netsuite
B Oracle
B Odoo
B Powerbi
B Ifs
B Icecat
B Ibm
B Hubspot
B Graphql
B Feedback Company
B Exact
B Dynamics
B Brassri
B Adobe Experience Cloud
B Active Campai
B Acf
B Act O

Verbeter processen met een portaal dat precies aansluit op jouw wensen

Start met optimaliseren